Κουρουνοχώρι
Κουρουνοχώρι
Το Κουρουνοχώρι είναι χωριό της πεδινής δυτικής Νάξου σε υψόμετρο 130-170 μέτρων και έχει 105 κατοίκους (απογραφή 2011). Σήμερα το Κουρουνοχώρι υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα των Μελάνων του Δήμου Νάξου και έχει χαρακτηριστεί από το 1988 ως παραδοσιακός οικισμός. Βρίσκεται σε απόσταση 8,2 χιλιομέτρων από τη Χώρα της Νάξου. Το επικλινές του έδαφος έχει διαμορφωθεί σε αρδεύσιμο και καλλιεργήσιμο με καλαίσθητες αναβαθμίδες.
Είναι ένα από τα πιο γραφικά και πιο περιποιημένα χωριά του νησιού, με ναούς και ιστορικά κτίρια. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το γραφικό καφενεδάκι και αμέσως μετά ξεκινάει το πλακόστρωτο στενό που καταλήγει στα σπίτια των κατοίκων. Την προσοχή τραβούν τα μεγάλα περιβόλια και οι ολάνθιστοι κήποι των παραδοσιακών σπιτιών. Στο χωριό επίσης υπάρχει ένα μεγάλο πέτρινο τραπέζι που φτιάχτηκε κατά την υποδοχή του βασιλιά Όθωνα και βρίσκεται δίπλα σε μια μεγάλη στέρνα. Στην εκκλησία του χωριού γίνεται κάθε καλοκαίρι το μεγάλο πανηγύρι ανήμερα της εορτής της Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος.
Στην περιοχή υπάρχει και ο ενετικός Πύργος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο MILER ο οποίος έχει γράψει την ιστορία της Φραγκοκρατίας, ένας Δούκας το 1370 (ο Κόκκος) δολοφονήθηκε από συγγενή του, ο οποίος του πήρε την ηγεσία και έκτισε τον Πύργο. Κατʼ άλλους ο Πύργος κτίστηκε το 1600 την εποχή που ήλθαν στη Νάξο οι Ουρσουλίνες. Ο επιβλητικός πύργος στέκει πίσω από την εκκλησία του χωριού. Αποτελεί ένα Ενετικό τριώροφο πύργο του β΄ μισού του 14ου αι. Πιθανότατα ο παλαιότερος που κατασκευάστηκε στο νησί την εποχή της ενετοκρατίας.